Tweedehands elektrische fiets: wat je moet weten.

Elektrische fietsen ondersteunen iedere pedaalslag, zodat u zorgeloos kan genieten en bewegen. Ze zijn de volgende stap in de fietsevolutie. Voor jong en oud, van woon- werkverkeer tot dagelijks gebruik. Wat zijn de belangrijkste onderdelen en zaken waar je op moet letten? Lees het hieronder.

Motor
Het belangrijkste onderdeel van een elektrische fiets is uiteraard de motor. Deze elektromotor kan zowel in het voorwiel, achterwiel als in de trapas zitten. 
Sensoren die in de fiets verwerkt zitten zorgen ervoor dat bij elke pedaalslag de motor reageert. De zogenaamde rotatiesensor geeft aan of je trapt en de trapkrachtsensor bepaalt hoeveel je motor ondersteunt. 
Elektrische fietsen zijn gelimiteerd tot 25km/h, terwijl speedpedelecs 45km/h halen. Stroom wordt gegenereerd door de accu.


Display

Om de motor in gang te laten schieten dien je natuurlijk ook zelf enkele handelingen uit te voeren. Om iedere fietsliefhebber het makkelijk te maken is er de display. Via deze display kan je kiezen tussen verschillende standen, van lichte stand tot turbo, en kan je tegenwoordig ook rem- en pedaalsensoren aanpassen. 

Om het helemaal af te maken kan je met bepaalde displays ook verbinden met bijhorende app, waar tal van statistieken worden bijgehouden. Je lichten zet je ook aan met je display.


Accu

Zonder accu kan je motor niet werken. De accu zorgt voor stroom die deze verkrijgt door opgeladen te worden. Een accu voor elektrische fietsen kan je gewoon aansluiten op je stopcontact thuis. Voor tweedehands fietsen is de accu wellicht het belangrijkste onderdeel. Naar onderhoud toe is het belangrijk om de batterij volledig op te laden de eerste 3 beuren. De accu bekomt immers zijn maximale capaciteit na deze termijn.

Onderhoud:

  • Laad de accu tijdig op en fiets hem nooit leeg (30-40%)!

  • Gebruik ten alle tijden dezelfde lader.
  • Bescherm de accu in alle omstandigheden tegen koude, vooral bij het opladen ervan. Leg de accu daarentegen nooit in volle zon.
  • De 24h-regel: laat je accu nooit langer dan 24h op en laat hem nooit langer dan 24h ontladen.



Je elektrische fiets wordt bepaald door de accu
De accu is het duurste onderdeel van een elektrische fiets. Het zal je dus niet verbazen dat DOS bij het bekijken van jouw fiets de accu zal testen. DOS gebruikt gespecialiseerd testapparatuur om accu's uit te lezen en te kijken waar er eventuele fouten zitten. Op basis hiervan wordt de prijs bepaald voor de fiets, zodat wij niet aan kwaliteit inboeten bij verkoop aan de volgende eigenaar.
Met de huidige technologische vooruitgang hoeft u zich in principe geen zorgen te maken aan de duur van uw batterij. De betere accu's gaan al snel 5 à 6 jaar mee, terwijl andere batterijen na enkele jaren opgebruikt zijn. Wij verzekeren jou dus dat je steeds kan vertrouwen op onze ervaring hierin en de beste kwaliteit van batterijen.


Hoe onderhoud ik mijn elektrische fiets?

  • Maak je fiets regelmatig schoon. Na +-500km is het tijd voor een onderhoudsbeurt bij je plaatselijke fietsenmaker.

  • Controleer zelf of schroeven niet los komen te zitten. De gouden regel: overdrijf niet. Vast is vast!
  • Maak bewegende delen regelmatig schoon en smeer deze daarna weer in. Smeermiddelen kan je vinden bij je plaatselijke fietsenmaker. DOS gebruikt Squirt voor het smeren van ketting en tandwielen.
  • Controleer regelmatig je bandenspanning!
  • Onderhoud je remblokken en vervang indien nodig.

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin